Chuyện đi tàu xe lúc mang thai [Being pregnant on the tube]

English translation below

Hồi tôi còn đang mang thai, đi tàu xe vẫn hay có người nhường cho ghế ngồi. Nhưng thỉnh thoảng vào giờ cao điểm đông người lên xuống, cũng có lúc người ta không để ý là mình đang mang thai để mà nhường chỗ.

Có một lần, tôi trên đường đi làm nhảy lên tàu điện ngầm. Vì là giờ cao điểm và cũng chỉ có đi hai ba bến nên tôi thấy mình cũng không cần phải ngồi. Đến bến tiếp theo, một anh trong rất cao to vạm vỡ đi vào. Anh ấy mặc áo ba lỗ, quần thể thao, vác một cái ba lô rất to. Trông anh ấy cũng hơi bụi bụi.

Vừa bước vào tàu, anh lập tức chú ý tới tôi đứng đối diện. Chưa để tôi kịp nói gì, anh quay ra đập vào vai một bác mặc vét ngồi gần đấy:

– Này anh, anh không thấy là cô gái này đang mang thai à? Anh nên nhường chỗ cho cô ấy.

Bác kia đang đọc báo giật mình ngước lên, vội vàng đứng dậy định nhường chỗ. Tôi hơi xấu hổ vì tự dưng thu hút sự chú ý của mọi người, xua tay cám ơn vì chỉ có một bến nữa là tôi xuống rồi.

Anh cao to xuống cùng bến với tôi. Trước khi xuống, anh vẫn cố nán nói với tôi:

– Em là phụ nữ, mà em lại còn đang mang bầu, em có quyền được ngồi. Lần sau cứ ngồi xuống em ạ.

Tôi cười cám ơn anh quan tâm. Đúng là nhiều lúc ra đường gặp người tốt thế này tôi thấy vui lắm. Mà đúng là không nên đánh giá người khác qua vẻ ngoài. Anh trông rất giang hồ, nhưng còn quan tâm tới phụ nữ trẻ nhỏ hơn rất nhiều khác trong khoang xe ngày hôm ấy.

——–

Lời nhắn 

Nếu bạn nào muốn đọc trên Facebook, đây là link tời Facebook page của tôi:

https://www.facebook.com/chuyencuangan/

**********

[ENGLISH TRANSLATION]

When I was pregnant, I was often given a seat on the train or tube. But sometimes at rush hour, because the train was packed with people pushing against each other, not many would notice to give a seat to me.

One time I got on the tube to work. Because it was at rush hour and there were only a few stops before I had to get off, I didn’t think of asking for a seat. When the tube got to the next stop, a big tall guy got on. He was wearing a vest and a tracksuit pant. He looked a little bit intimidating.

When he entered the carriage, he immediately noticed me standing opposite to him. Before I could say a word, he turned to a man wearing a suit sitting nearby and tapped on his shoulder:

– Hey man, do you not see she is pregnant? You should give her your seat.

The man, who was reading his newspaper, jumped and looked up. He quickly stood up intending to give his seat to me. I felt a bit embarrassed for attracting too much attention. I shook my hands saying ‘thank you’ and that I only had one more stop before getting off.

The tall guy got off at the same stop as me. Before leaving, he still tried to tell me:

– You are a woman, and you are pregnant. You have the right to sit down. Next time make sure you sit down.

I smiled and said ‘thank you’. I felt very happy meeting nice people. It is true that I shouldn’t judge people on their looks. He looked a bit scary but he definitely cared more about children and women than many others in the carriage that day.

——–

P/S:

If you want to follow my stories on facebook, this is the link to my facebook page:

https://www.facebook.com/Chuyện-của-Ngân-924641300950344

**********

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s